Baljväxter (bönor, ärter och linser) är goda, vackra och hälsosamma! Dessutom har de låg miljöpåverkan och bidrar till ett mer hållbart jordbruk! 

 

Många menar att baljväxter är framtidens livsmedel, men trots detta är produktionen och konsumtionen av baljväxter idag liten i Sverige.

Vi i Baljväxtakademin är övertygade om att en ökad produktion och konsumtion av baljväxter kan bidra till en utveckling mot nya välsmakande och spännande livsmedel, ett mer hållbart jordbruk och hälsosammare matvanor med lägre miljöpåverkan. Därför jobbar Baljväxtakademin på olika sätt för att stärka baljväxternas roll i jordbruket, livsmedelsindustrin och våra matvanor.

Baljväxtakademin drivs helt av ideella krafter och är öppen för alla som är intresserade av baljväxter.

 

Vi har fem undergrupper och välkomnar fler att engagera sig i de olika grupperna. E-posta till: info@baljvaxtakademin.se om du vill vara med så får du information med kontaktuppgifter till kontaktpersonerna!

 

Bilder på sju sorters baljväxter

Undergrupper:

1) näring & hälsa

2) odling & foder

3) miljö
 
4) gastronomi/ kulinariska gruppen   

5) företagande & innovation/ produktutveckling

 

Har du frågor och idéer? Hör gärna av dig till oss via Facebook eller Twitter!

 

Eftersom vi drivs helt av ideella krafter har vi begränsade möjligheter av svara på frågor via e-post.

 

Baljväxtakademin startade år 2009.

Läs vår informationsfolder

Här kan du ladda ner vår informationsfolder för utskrift

 

 

Baljväxtakademins styrelse 2015

Divya Jagasia, ordförande i Baljväxtakademin

Ordförande: Divya Jagasia, kostvetare (bilden ovan). Bloggar på http://shootsandtendrils.blogspot.se/

Vice ordförande: Elinor Hallström, nutritionist/näringsfysiolog. Doktorand vid Miljö och Energisystem vid Lunds Tekniska Högskola (LTH).

Sekreterare: Monika Pearson, nutritionist.

Kassör: Fredrik Fogelberg, agronomie doktor. Arbetar bland annat med svensk odling av allehanda trädgårdsbönor och sojabönor. Verksam vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) i Uppsala. 

Ledamot med särskilt ansvar över webb och sociala medier: Camilla Sjörs (f.d. Gard), nutritionist/näringsfysiolog, Doktorand vid Karolinska Institutet om hälsoeffekter av hållbara matvanor.

Övriga ledamöter: Margareta Bensow Bacos, dietist, Dietistkonsulten.

Tomas Erlandsson, jobbar med innovation och samhällsutvecklingsfrågor. Driver bl a projekt med fokus på nya svenskodlade baljväxter och nya livsmedelsprodukter. Läs mer på Ny svensk mat.

Suppleanter: Anna-Kajsa Lidell, Utvecklingsstrateg, Beat Food For Progress.

Melchora Chauca, produktutvecklare: Mamá Melchoras sojabönor.

 

Vår styrelse har olika bakgrund, vilket borgar för att vi får ett brett perspektiv på de frågor vi arbetar med!

 

Telefon: Ordförande Divya Jagasia 0760 692578

E-post: info@baljvaxtakademin.se



Eftersom vi drivs helt av ideella krafter har vi begränsade möjligheter av svara på frågor via e-post.

Vi vill

- sprida kunskap om baljväxter (bönor, ärtor och linser)

- främja odling av baljväxter

- öka konsumtionen av baljväxter

- medverka till att utveckla nya produkter med baljväxter

- fungera som ett forum för baljväxtintresserade

 

sajten skapad av Prosper Development och drivs med CornerstoneCMS