Baljväxter (bönor, ärter och linser) är goda, nyttiga, har låg miljöpåverkan och bidrar till ett mer hållbart jordbruk!

Bruna bönor

Många menar att baljväxter är framtidens livsmedel, men trots detta är produktionen och konsumtionen av baljväxter idag liten i Sverige.

Vi i Baljväxtakademin är övertygade om att en ökad produktion och konsumtion av baljväxter kan bidra till en utveckling mot nya välsmakande och spännande livsmedel, ett mer hållbart jordbruk och hälsosammare matvanor med lägre miljöpåverkan. Därför jobbar Baljväxtakademin på olika sätt för att stärka baljväxternas roll i jordbruket, livsmedelsindustrin och våra matvanor.

 

Baljväxtakademin drivs helt av ideella krafter och är öppen för alla som är intresserade av baljväxter.

Vi har fem undergrupper och välkomnar fler att engagera sig i de olika grupperna. E-posta till: info@baljvaxtakademin.se om du vill vara med så får information med kontaktuppgifter till kontaktpersonerna!

Undergrupper i Baljväxtakademin:

1) näring & hälsa

2) odling & foder

3) miljö
 
4) gastronomi/kulinariska gruppen         

5) företagande & innovation/produktutveckling

 

Har du frågor och idéer? Hör gärna av dig till oss via vår Facebooksida! Eftersom vi drivs helt av ideella krafter har vi begränsade möjligheter av svara på frågor via e-post.

 

Baljväxtakademins styrelse 2013 

På bilden ser ni några ur Baljväxtakademins ärtiga styrelse 2014.

Uppe från vänster: Camilla Sjörs (f.d. Gard, ansvarig webb och sociala medier), Monika Pearson (sekreterare) och Margareta Bensow Bacos (ledamot).

Nere från vänster: Fredrik Fogelberg (ordförande) och Richard Åkerberg (kassör).

Baljväxtakademin startade år 2009.

Läs vår informationsfolder

Här kan du ladda ner vår informationsfolder för utskrift

 

Baljväxtakademins styrelse 2014

Ordförande: Fredrik Fogelberg, agronomie doktor. Arbetar bland annat med svensk odling av allehanda trädgårdsbönor och sojabönor. Verksam vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) i Uppsala.

Vice ordförande: Elinor Hallström, nutritionist/näringsfysiolog. Doktorand vid Miljö och Energisystem vid Lunds Tekniska Högskola (LTH).

Sekreterare: Monika Pearson, nutritionist.

Ansvarig webb, sociala medier: Camilla Sjörs (f.d. Gard), nutritionist/näringsfysiolog, Doktorand vid Karolinska Institutet om hälsoeffekter av hållbara matvanor. Camilla Sjörs CV.

Ledamöter: Margareta Bensow Bacos, dietist, Dietistkonsulten.

Tomas Erlandsson, jobbar med innovation och samhällsutvecklingsfrågor. Driver bl a projekt med fokus på nya svenskodlade baljväxter och nya livsmedelsprodukter. Läs mer på Ny svensk mat.

Melchora Chauca, produktutvecklare: Mamá Melchoras sojabönor.

Suppleant: Anna-Kajsa Lidell, Utvecklingsstrateg, Beat Food For Progress.

Kassör: Richard Åkerberg.

 

Att styrelsen har olika bakgrund borgar för att vi får ett brett perspektiv på de frågor Baljväxtakademin arbetar med!

 

Adress: Baljväxtakademin c/o Fogelberg, Fröslunda Noppsgärde 12, 749 62 Örsundsbro

Telefon: 070-219 61 60

E-post: info@baljvaxtakademin.se

Eftersom vi drivs helt av ideella krafter har vi begränsade möjligheter av svara på frågor via e-post.

Vi vill

- sprida kunskap om baljväxter (bönor, ärtor och linser)

- främja odling av baljväxter

- öka konsumtionen av baljväxter

- medverka till att utveckla nya produkter med baljväxter

- fungera som ett forum för baljväxtintresserade

 


Vi är sponsrade av